El treball d’anellament mostra l’impacte del canvi climàtic i un descens de la població d’ocells de pas
L’Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria de Transició Ecològica, ha participat per primera vegada en una investigació acadèmica internacional que analitza el comportament de les aus migratòries al Mediterrani al seu pas per les Illes Columbretes. Els resultats de l’últim exercici mostren un descens d’un 35% de la població d’ocells de pas en Columbretes per les inclemències meteorològiques extremes en el Centre d’Europa la passada primavera i assenyala per això l’impacte del canvi climàtic, ja que les aus són considerats bioindicadors d’aquest.
Les Illes Columbretes participen des de 1994 en la campanya “Piccole Isole” que coordina l’Institut Nacional de Biologia de la Sevaggina d’Itàlia i que formen part diferents entitats acadèmiques de països europeus. L’Ajuntament de Castelló és la primera vegada que col·labora en el seu desenvolupament amb l’objectiu de comprovar l’evolució de la biodiversitat de les illes i incidir en la seua cura.
El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha ressaltat la primera participació de l’Ajuntament i ha posat en relleu la importància ambiental de les Illes Columbretes, recordant “que les seues 19 hectàrees consten de huit figures de protecció” . Ha destacat que “des de Castelló hem de presumir més de la joia natural que tenim” .
Navarro ha presentat en roda de premsa l’estudi al costat de Joan Castany, del Grup Au d’Ornitologia que ha dut a terme les campanyes d’anellament en Columbretes. Castany ha explicat que en els treballs de primavera de l’última campanya s’han identificat 716 individus de 34 espècies i ha apuntat que s’ha produït un descens d’un 35% com a consenquència dels episodis pluvials a Alemanya.
Ha ressaltat que la finalitat d’aquesta campanya és reforçar la projecció internacional de Columbretes i afavorir la divulgació de la seua riquesa ambiental.
L’estudi té l’objectiu d’estudiar el comportament migratori de les diferents espècies d’ocells migradors i conéixer el paper que juguen les illes com a àrees de descans dels ocells durant la seua migració a través del Mediterrani. En els 28 anys que col·labora Columbretes han passat 53 anilladors.
Divulgació de Columbretes
La Regidoria de Transició Ecològica ha organitzat per al 28 de maig, amb motiu del Dia dels Parcs Naturals, una activitat per a posar en relleu les els Columbrets, amb una visita al Centre d’Interpretació de Columbretes situat en el Planetari, que comptarà també amb la projecció del documental Aïllats i un debat. L’activitat serà de les 10.30 a les 13.30 hores. S’emmarca en la campanya Celebrem amb la Natura que organitza la Regidoria al costat de Itinerantur. Les inscripcions es poden realitzar en el web naturacastello.es