Transició Ecològica i Generalitat promouen el pla de gestió per a realçar la biodiversitat de la zona dunar
La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica ha impulsat aquesta setmana una nova plantació de flora autòctona en la microreserva de la platja del Serradal. Aquesta mesura forma part del pla de gestió per a posar en valor la biodiversitat de la zona i incidir en la seua conservació.
“Castelló alberga un dels espais amb més riquesa ambiental de la província. En 2019 es va aconseguir la declaració de microreserva de flora a la platja del Serradal i en aquest mandat hem treballat per a reforçar la naturalització de la platja”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica Fernando Navarro.
Els plançons han sigut cedits pel Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la conselleria i depositats per tècnics del departament autonòmic sota l’influx de la regidoria. Es tracten de plantes típiques del litoral mediterrani que s’han disposat en la tanca que separa el passeig marítim del front dunar del Serradal
Regidoria i Consell han promogut en els últims anys altres mesures que formen part del pla de gestió de la microrreserva per a garantir la seua conservació com la col·locació d’una talanquera que envolta l’espai per a evitar l’accés de vianants, plantació d’espècies autòctones, prohibició d’activitats que puguen alterar la seua morfolofia, o la instal·lació de cartells informatius que difonen l’ecosistema dunar, i les espècies de flora i fauna; destacant el corriol camanegre, una espècie inclosa en el llibre roig de les aus del Ministeri de Transició Ecològica i SEO Bird Life en la categoria d’espècie en perill d’extinció.
La Regidoria de Transició Ecològica ha col·laborat en els dos últims anys en el projecte de renaturalització de platges per a la protecció del corriol de SEO Bird Life, que ha contemplat jornades de neteja i plantació d’espècies autòctones i la creació d’un grup de voluntaris que s’ha encarregat de vetlar per la cura del corriol durant el seu període de nidificació.
Així mateix, ha creat una nova illa de biodiversitat en una duna sorgida de manera natural a la platja del Gurugú, col·locant una talanquera i panels informatius per a evitar danys a aquesta.
Aquestes accions han permés recuperar població del corriol, una au que és considera un bioindicador de la salut del litoral.