El projecte ajudarà a generar el grup d’autoconsum i promoure la instal·lació de fotovoltaiques per al seu subministrament

Aquesta figura permet l’autoconsum a través d’un punt de subministrament de fotovoltaiques

La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló ha contractat un servei per impulsar la creació de comunitats energètiques locals, una figura que permet l’autoconsum compartit vinculat a un punt de subministrament des d’una instal·lació fotovoltaica que pot compartir la seua energia amb consums ubicats fins a 500 metres a la redona.

L’Ajuntament de Castelló ha confiat el servei a Sapiens Energía, una entitat sense ànim de lucre que s’encarregarà de dinamitzar la posada en marxa de les comunitats energètiques, assessorar al veïnat, promoure la instal·lació de l’energia renovable i sol·licitar ajudes públiques per a finançar aquesta última.

«Des de la Regidoria treballem en un full de ruta perquè la transició energética siga democrática i justa. El desenvolupament de comunitats energètiques locals és una oportunitat per a reduir la dependencia energética, disminuir el consum i despesa energética i promoure un model més sostenible i democràtic que garantisca l’accés i l’utilització de l’energia al conjunt de la societat”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

El servei, amb un cost de 17.545 euros, localitzarà la ubicació municipal per a l’execució de la instal·lació de fotovoltaiques per a l’autoconsum de la comunitat energética. Podran ser socis consumidors de la comunitat aquelles persones consumidores ubicades a 500 metres al voltant. A més, el servei també ajudarà a les comunitats energètiques a trobar i tramitar les ajudes públiques que des de diferents entitats s’estan convocant per al foment d’estes figures.

La figura de la comunitat energética local está regulada pel Reial decret de 2020 del sector elèctric aprovat per fomentar l’autoconsum. La figura consisteix en una organització en las que els seus membres s’impliquen directament en la planificació i l’implimentació de mesures per al seu autoconsum energètic mitjançant de la implantació d’energies renovables, així com mesures de eficiencia energètica.

Sapiens Energia és una entitat sense ànim de lucre que ja ha impulsat este model en 28 municipis d’Espanya i ha col·laborat en la redacció del Pla de Foment de Comunitats Energètiques Locals de la Comunitat Valenciana.