Aquesta proposta persegueix una millora de l’eficiència energètica als centres involucrant a la comunitat educativa

L’Ajuntament de Castelló ha iniciat el pioner projecte d’estalvi energètic 50 50 en cinc centres educatius de la ciutat: Bernat Artola, Bisbe Climent, Lluís Revest, Pintor Castell i Gaetà Huguet. Aquesta iniciativa involucra a la comunitat educativa per a reduir el seu consum energètic. De l’estalvi que s’aconseguisca es destinarà al centre la meitat com a premi i l’altra meitat es dirigirà a millorar l’eficiència energètica.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, i el regidor d’Educació, Francesc *Mezquita, han visitat aquest dimarts en el Gaetà Huguet un dels tallers iniciàtics que es duu a terme amb els escolars dels col·legis participants.

“És un projecte que pot aconseguir fins a un 30% d’estalvi segons les experiències en altres ciutats on ha funcionat molt bé, a través de la participació i la implicació de la comunitat educativa, suposant a més millores en les dotacions dels centres amb l’estalvi econòmic que s’aconseguisca amb la disminució de la factura”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

“Més enllà de les millores infraestructurals que suposarà el programa per als centres, és important perquè fomenta hàbits sostenibles i d’estalvi energètic implicant directament l’alumnat i ajuda a la conscienciació mediambiental; i per això treballem amb Transició Ecològica per a impulsar-lo i ampliar-lo a més centres”, ha ressaltat el regidor d’Educació, Francesc Mezquita.

La proposta municipal, que es desenvolupa amb l’assistència externa de Aeioluz, ha començat amb un pressupost que abasta centres educatius i en els següents exercicis es plantejaria una possible ampliació.

El 50 50 ha començat amb tallers entre l’alumnat i els pròxims dies mantindran les seues primeres reunions els equips energètics que es formen en cada centre per a revisar la despesa energètica. Aquests grups estan formats per representants de les AMPAS, alumnat, professorat personal de manteniment del centre, representants de l’Ajuntament i Aeioluz. Cada mes es reunirà per a proposar mesures d’estalvi i comparar la despesa energètica en llum i aigua respecte a les factures dels quatre anys anteriors.

Al final del curs es comprovarà la millora energètica aconseguida i d’aquest estalvi el 50’ % serà utilitzat pel centre per a reforçar les seues infraestructures, i l’altre 50% per l’Ajuntament per a continuar potenciant l’eficiència dels ceptres participants.

El mètode 50 50 reforça la conscienciació energètica dels usuaris en involucrar-los amb consells i xarrades en accions i hàbits, entre altres iniciatives, en actuacions d’estalvi energètic. Mentrestant, els beneficis econòmics són compartits per a dur a terme iniciatives que propicien una disminució de la factura de la llum i en actuacions que necessite el centre educatiu.

.