Els IES Ribalta, Politècnic i Carles Salvador participaran en la primera fase del programa de la Generalitat
L’Ajuntament de Castelló destaca la participació de tres centres educatius en el projecte “ZERO: energia de proximitat” que impulsa les Conselleries d’Educació i Transició Ecològica, una iniciativa que promourà l’autoconsum energètic en els centres participants i que estalviarà 6,9 milions d’euros en energia en 114 instituts de la Comunitat Valenciana. Així mateix, l’excedent energètic podrà ser compartit per llars i pimes situats en l’entorn. Els IES de Castelló que col·laboren en la primera fase de la iniciativa són Ribalta, Politècnic i Carles Salvador.
El regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha valorat la proposta “perquè es tracta d’avançar cap a l’eficiència energètica i que els i les joves puguen créixer en espais on impere la sostenibilitat”. Per a Mezquita “es tracta d’un primer pas que segur serà un èxit i vindrà seguit de més centres educatius implicats en el pla ZERO”. Finalment, l’edil ha explicat que “s’ha optat per aquests primer donat a les característiques que presenten tant els edificis com les zones de la ciutat a les quals proveiran d’energia”.
“L’impuls de l’autoconsum en energies renovables és essencial per a reduir la factura energètica i afrontar els reptes de la crisi climàtica i de la globalització. Celebrem l’aposta de les Conselleries d’Educació i Transició Ecològica en promoure l’autoconsum col·lectiu, amb un projecte que propiciarà l’autosuficiència energètica en tres centres educatius de la ciutat i l’ús compartit de l’excedent energètic que es genere en llars i pimes situats a l’entorn”, ha destacat, per part seua, el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha confiat que el ràtio de beneficiats per l’autoconsum compartit en les instal·lacions fotovoltaiques augmente dels 500 metres als 2 quilòmetres.
Aquest programa contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques en instituts de 71 municipis de la Comunitat per a aconseguir l’autosuficiència elèctrica mitjançant energia solar i proveir amb l’excedent energètic a les cases i els locals que es troben pròxims al centre.
A les comarques de Castelló seran 17 instituts públics en els quals es realitzarà la instal·lació de plaques fotovoltaiques en aquesta primera fase del projecte presentat.
Un dels objectius d’aquest pla és ampliar el programa fins a 360 centres. Això suposaria, segons la Generalitat, un estalvi de 22 milions d’euros en la factura de la llum a l’any en els centres d’educació secundària i es veurien beneficiades 18.000 famílies en situació de vulnerabilitat gràcies a l’excés d’energia generada que es revertiria a les cases més pròximes als centres implicats en el pla.