Difon el desplegament d’ajudes públiques per a impulsar l’autoconsum energètic que pot reduir la factura un 80%

L’Oficina de Transició Energètica i Acompanyament de la Generalitat Valenciana (OTEA) ha visitat aquest divendres Castelló per a promoure i assessorar la ciutadania de la xarxa d’ajudes i bonificacions públiques que existeixen per a impulsar una nova cultura energètica sostenible a través de l’autoconsum amb energies renovables. L’autoconsum permet un estalvi en la factura de la llum d’entre un 50 % a un 80%, segons han traslladat en declaracions als mitjans de comunicació la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica del Consell, Paula Tuzón; el director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco; i el regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro.

L’Oficina de Transició Energètica ha realitzat,amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló, una conferència i ha assessorat en una carpa informativa sobre les subvencions i bonificacions fiscals que existeixen a nivell municipal, autonòmic, estatal i europeu per a la realització d’instal·lacions d’autoconsum amb energia renovable, tant a nivell individual com col·lectiu.

”El sector energètic està canviant ràpid i la crisi per la invasió d’Ucraïna ha accelerat el procés. És inevitable que el pes de les fotovoltaiques cresca en el mix energètic. Per això, hem de ser capaços d’empoderar a la ciutadania i democratitzar el procés, perquè siga capaç de participar en la transició energètica. I les Administracions han de jugar un paper perquè les relacions de poder entre el sector energètic i la ciutadania siguen diferents a les relacions basades en les energies fòssils”, ha subratllat el regidor de Transició Ecològica, qui ha destacat que la jornada suposa un pròleg per a debatre sobre el model energètic que continuarà en a l’abril amb jornades d’acompanyament per a constituir comunitats energètiques locals.

La secretària autonòmica i el director general de la Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica han exposat els beneficis econòmics i ambientals de l’autoconsum amb energies renovables i han destacat el desplegament de l’Oficina de Transició Energètica per a donar a conéixer les ajudes públiques i implicar la ciutadania en una nova cultura energètica. Paula Tuzón ha indicat que “l’Oficina acompanya a les persones en els seus dubtes en el procés de transformació fomentant l’autoconsum particular i col·lectiu, informant de totes les ajudes existents”.

Per part seua, Pedro Fresco ha ressaltat: “Estem en una triple crisi: una emergència climàtica, a la qual s’han superposat dues noves: crisi energètica amb preus disparats en matèries primeres i una crisi energètica que ha incidit en l’energètica. Europa ja ha pres la decisió d’accelerar la seua independència energètica. Això fa que hàgem de redoblar esforços per a canviar la matriu energètica, des d’una política més global a lo més xicotet”.

El director general de Transició Ecològica ha subratllat la importància de l’expansió de l’autoconsum i ha exposat “que amb un sistema xicotet una família pot estalviar la meitat i amb un sistema d’un cert nivell la disminució pot arribarà al 80% en la factura d’hivern, sent superior a l’estiu. Sobre aquest tema, ha afegit la necessitat d’avançar en autoconsum energètic tant individual com col·lectiu i ha esmentat les comunitats energètiques locals, una figura que permet l’autoconsum col·lectiu través d’energies renovables.