La iniciativa de Transició Ecològica congrega a usuaris de Cocemfe, Ateneu, Creu Roja i Afanias

La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló ha organitzat aquest dissabte 17 de desembre una jornada de portes obertes en el projecte agrosocial que impulsa en l’hort urbà de Sant Lorenzo. Aquesta proposta és gestionada per un període de quatre anys per l’associació Terra i Dona i té l’objectiu de fomentar la integració social de diferents col·lectius amb necessitats especials, persones majors i població infantil fomentant pràctiques sostenibles en el cultiu. La iniciativa d’aquest dissabte serà d’11 a 13 hores.

“Terra i Dona desenvolupa una iniciativa polifuncional que connecta la ciutat amb dinàmiques agroecològiques i una alimentació saludable i fomenta la integració social, conjugant els vessants ecològica, integradora, educativa i terapèutica”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Aquesta activitat en l’hort de Sant Lorenzo, de 1.700 mers quadrats d’extensió, congrega a usuaris de Cocemfe, Ateneu, Creu Roja i Afanias. També realitza col·laboracions amb grups de Càritas i la Fundació Secretariat Gitano. Els seus objectius passen per potenciar la connexió entre la societat i l’activitat agroecològica, promoure el consum saludable i generar a través de l’hort un espai d’inclusió. Així, genera un espai en el qual l’activitat agrícola coexisteix amb activitats de caràcter social, educatives, lúdiques i terapèutiques.

El projecte contempla un programa de quatre anys: en el primer planteja una millora de la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional a través de l’aprenentatge de l’agricultura ecològica en els seus programes de teràpia ocupacional. Posteriorment la idea és ampliar-se a persones majors per a afavorir un envelliment actiu, i als centres educatius dona fi de conscienciar en hàbits saludables amb productes de temporada i de proximitat.

Aquest hort agrosocial té característiques ecològiques, didàctiques, terapèutiques i integradores. D’una banda, treballa amb varietats tradicionals locals. I per un altre, promou processos d’aprenentatge educatius per a fomentar el respecte ambiental, generarà espais terapèutics i incidirà en la integració social creant noves oportunitats a les persones participants.

.