Les persones interessades a participar poden presentar la seua sol·licitud fins al 20 de març en la seu electrònica sede.castello.es

La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló ultima la posada en marxa del nou Mercat Agroecològic de Castelló, amb el nom de Sabora, un espai de venda directa d’aliments de proximitat, ecològics, frescos o elaborats. La Junta de Govern Municipal va aprovar el dijous les bases i des d’aquest dilluns fins al 20 de març està obert el termini perquè productores i productors i comerços minoristes puguen presentar la seua sol·licitud. Les persones interessades a participar poden presentar la seua proposta i consultar les bases en la seu electrònica: sede.castello.es.

«Des de l’Ajuntament portem mesos treballant en organitzar un nou espai de venda directa de productes agroalimentaris de temporada, proximitat i sostenibles, amb l’objectiu d’ajudar al nostre sector primari a rendibilitzar la seua producció amb comercialització en canal curt i també a les persones consumidores a trobar un espai on omplir la cistella de la compra en productes de proximitat i respectuosos amb el medi ambient. Junt a la Fira de la Taronja, ara Sabora serà una ajuda perquè el nostre sector primari siga viable econòmicament», ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha ressaltat que l’aposta pels mercats de venda directa és una de les línies estratègiques incloses en el Pla de Reactivació Agrària impulsat en aquest mandat per la Regidoria.

El Mercat Agroecològic Sabora preveu començar l’1 d’abril. Es celebrarà cada dissabte, entre les 9.00 hores i les 14.00 hores, en la plaça Fadrell. Durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre, prèvia petició de la majoria dels participants, es podrà modificar l’emplaçament al Grau de Castelló de la Plana a la ubicació que es determine.

El mercat ofereix 20 parades, agrupades en cinc categories: productes vegetals frescos (verdura, hortalissa i fruita fresca); productes vegetals secs o elaborats d’origen vegetal (farina, pa, dolços i altres derivats, llegums en gra i derivats, fruits secs i derivats); elaborats d’origen vegetal (oli i olives, conserves i begudes vegetals); productes o elaborats d’origen animal (mel, derivats lactis, ous, embotits i carn); i productes o elaborats d’origen vegetal i productes o elaborats d’origen animal de comerços minoristes.

El model de sol·licitud per part de persones productores i comerços minoristes també consta de les bases. Es pot presentar durant 10 dies hàbils des d’aquest dilluns, dia 6, fins al pròxim dilluns, 20 de març. Juntament amb la inscripció haurà de presentar-se l’acreditació d’estar inscrit en el Registre de productors o en el Registre d’empreses, tots dos gestionats pel CAECV (Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana). Les persones productores hauran de tindre la seua producció Certificada Ecològica, o haver iniciat el procés de transició a la producció ecològica, com un incentiu per incentivar l’agricultura ecològica.

Les sol·licituds d’autorització s’atorgaran després de la baremació en la qual prevaldrà en la valoració de mèrits la localització del punt més pròxim a Castelló de la Plana. Així mateix, l’autorització per a la venda es concedirà per a un termini de quatre anys. Els dubtes o les consultes sobre les bases i el funcionament del nou mercat es podran plantejar al mail transicioecologica@castello.es o mitjançant el nou servei d’Oficina d’Agricultura i Medi Ambient demanant cita prèvia a castello.es.