Transició Ecològica reforça la conservació del litoral amb aquesta iniciativa
La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló i la societat ornitològica de SEO Bird Life han finalitzat el programa de vigilància i sensibilització per a la protecció del sistema dunar de les platges i del període de nidificació del corriol camanegre. Les accions de voluntariat i millora de la conservació han incrementat un 10% la població del corriol en l’últim any, un au que és considerada un bioindicador de la salut del litoral.
“Per segon any consecutiu hem dut a terme al costat de SEO Bird Life aquesta iniciativa per a implicar la ciutadania en la importància de la conservació de la biodiversitat de les platges i potenciar la cura del cordó dunar. El corriol va ser declarada en 2021 espècie en perill d’extinció pel Llibre Roig del Ministeri de Transició Ecològica i SEO Bird Life. Amb aquest programa de vigilància hem iniciat un procés per a virar la pèrdua de població del corriol que esperem que es consolide en els pròxims anys”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.
En 2021 es va iniciar el primer programa de vigilància en la microreserva de flora de la platja del Serradal. Gràcies a les tasques de restauració i conscienciació es va aconseguir recuperar les xifres de parelles que albergava la platja amb anterioritat al temporal Gloria.
En aquest exercici s’ha continuat fomentant la protecció de parelles de corriols i la generació d’un moviment ciutadà preocupat per cuidar les platges. Així, es va crear un grup amb 15 voluntaris durant el període de nidificació que es va encarregar de traslladar consells als banyistes per a evitar afeccions a les aus i les seues cries. A més, es va desenvolupar una nova zona protegida d’una zona dunar sorgida a la platja del Gurugú i es va dur a terme una jornada de neteja.
El programa també ha permés identificar les amenaces més freqüents. Gossos solts, usuaris de la platja transitant per l’interior de la duna o abandó de residus entre la vegetació han sigut algunes de les incidències registrades.
A través de la informació i resultats obtinguts aquests dos anys, l’Ajuntament compta amb protocols de gestió per a la millora de biodiversitat de les platges, compatibilitzant aquestes mesures amb l’ús públic d’aquestes.
Aquesta actuació ha permés recuperar població del corriol, que havia perdut en els 30 anys precedents un 63% de població en el Serradal i un 72% en el Gurugú. Enguany s’ha aconseguit una població nidificant d’11 parelles a la platja del Serradal, que representa un augment d’un 10% respecte a 2021, un any que també va aconseguir iniciar la senda de la recuperació.