El document estima una inversió de 84 milions fins a 2030 en iniciatives en eficiència energètica, mobilitat o medi ambient
El Ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest dijous el nou Pla d’Acció per al Clima i l’Energia (PACES), un full de ruta promogut per la Regidoria de Transició Ecològica en el marc del Pacte d’Alcaldes de la Unió Europea, que conté una sèrie d’actuacions amb l’objectiu de reduir un 55% les emissions de C02 en 2030. El document contempla 54 iniciatives en eficiència energètica, mobilitat, transport, o projectes de renaturalització en diferents àmbits de la ciutat, amb una inversió estimada de 84 milions d’euros fins a 2030.
“El nou Pla d’Acció inclou una sèrie d’actuacions dissenyades en els dos últims anys per tots els departaments de l’Ajuntament i l’assistència externa de l’empresa Considera. En els pròxims anys necessitem redoblar els esforços per a avançar en la descarbonització de la ciutat i adaptar-nos a la lluita contra el canvi climàtic, ja que en el primer Pla d’Acció pel Clima i l’Energia subscrit en 2009 no es va complir l’objectiu de disminuir les emissions un 20% en 2020, quedant-se la reducció en un 13%”, ha subratllat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.
Castelló es va subscriure al primer Pla d’Acció del Pacte d’Alcaldies de la Unió Europea en 2009 amb l’horitzó posat en 2020, encara que la Comissió Europa no ho va validar fins a 2015. La Regidoria de Transició Ecològica ha completat en el Ple d’aquest dijous el nou programa, amb els vots afirmatius de PSPV, Compromís i Podem-EU; l’abstenció del PP i Ciutadans i en contra VOX. Ara es remetrà a l’Oficina del Pacte d’Alcaldes de la Unió Europea.
Aquest treball s’ha prolongat dos anys i ha comptat amb la recopilació de dades i actuacions de diferents àrees de l’ajuntament i que ha inclòs l’elaboració d’un inventari de les emissions de Gasos d’Efecte d’hivernacle, una proposta d’accions per a la mitigació, el diagnòstic de la situació i l’avaluació de la vulnerabilitat del municipi als riscos climàtics, així com la proposta d’actuacions d’adaptació al canvi climàtic. També es va dur a terme un procés participatiu amb la societat civil i els grups polítics per a definir línies estratègiques i actuacions que conformen el document definitiu del PACES.
Així, d’una banda, aquesta planificació recull 38 propostes de mitigació d’emissions amb un pressupost de 54 milions, relacionades en instal·lacions i equipaments municipals, sector domèstic i serveis, transport i mobilitat, eficiència energètica i optimització en la gestió de residus.
En segon lloc, hi ha actuacions d’adaptació per a fer front a les situacions de vulnerabilitat detectades pel canvi climàtic, amb altres 16 projectes i un pressupost de 29,9 milions d’euros. Amb mesures com el foment de la conservació de la biodiversitat del municipi, promoció d’itineraris verds o l’impuls de sistemes de drenatge sostenible.