Transició Ecològica impulsa aquesta mesura per a reforçar la seua conservació i demana respectar les zones delimitades a Sant Joan

La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló amplia la xarxa de talanquera a una zona dunar natural de la platja del Gurugú per a reforçar la protecció de l’hàbitat del corriol camanegre. Aquesta acció és una mesura correctora per indicacions de la direcció general de Medi Marí de la Conselleria de Transició Ecològica per a permetre l’excepció en el Pla d’Acció Territorial (Pativel) en l’obertura dels quiosquets 15 dies abans de la fi del període de nidificació.

“Hui hem instal·lat la talanquera en una zona del Gurugú pròxima a la desembocadura del riu Sec que ha regenerat una duna natural, un hàbitat propi del corriol camanegre. Fins a l’1 de juliol es troba en el període de nidificació i des de la Regidoria treballem per a garantir la seua conservació i evitar possibles afeccions antròpiques a un au que està declarada des de 2021 en perill d’extinció”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha ressaltat que “és un exemple de compatibilitat d’usos, ja que a pocs metres es troba un quiosquet, amb el que amb una gestió adequada pot ser compatible l’ús turístic amb la nidificació i la conservació de les platges”.

La Brigada Rural Municipal ha dut a terme aquest dimarts els treballs d’instal·lació de la tanca de fusta, una actuació executada per a evitar el pas de vianants en una zona dunar incipient que protegeix i evitar una afecció tant a aquest ecosistema com al corriol camanegre.

Aquest espai de protecció s’uneix a la microreserva de flora del Serradal i que comprén un important hàbitat del corriol i acull el segon punt de major riquesa ambiental del litoral de la província al costat del Prat de Cabanes.

Aquesta talanquera s’uneix al nou programa de vigilància de voluntariat ambiental que la Regidoria de Transició Ecològica al costat de SEO Bird Life acaba de posar en marxa per a protegir l’hàbitat del corriol en la seua època de nidificació. Els participants reparteixen entre banyistes i vianants fullets amb recomanacions per a evitar danys al corriol, especialment se’ls recorda la prohibició de l’accés d’animals domèstics a la platja i respectar les zones delimitades. La Regidoria també demana a la ciutadania que respecten els ecosistemes delimitats de les platges del Serradal i Gurugú durant la Nit de Sant Joan.

.